Sevgili okuyucularım, bu hafta sizlere adına çok aşina olmasanız da toplumda hiç azımsanmayacak kadar fazla hastası bulunan bir hastalıktan bahsetmek istiyorum. Ankilozan spondilit adını verdiğimiz bu hastalık bel kemiği ile kalça kemiği arasındaki eklemin enflasyonuyla bu iki kemiğin tek bir kemik haline gelmesi sonucu, omurgayı da çok büyük oranda etkileyen ağrılı, kronik, ilerleyici bir romatizmal hastalıktır. Erkek cinsiyetinde fazla olmakla birlikte her iki cinsiyette de görülmektedir. Bulaşıcı olmayan bu hastalığa genellikle 20'li yaşlarda yakalanılmaktadır. Aynı zamanda toplumun tanıdığı simalardan deprem dede Ahmet Mete IŞIKARA ve Suna PEKUYSALIN'da hastalığıdır.
HASTALIĞIN OLUŞUM NEDENLERİ
Ankilozan spondilitle hastalığın oluşumuna halen net olarak bir tespit yapılamamaktadır.Fakat kalıtsal-genetik faktörlerin bunun yanında kişide HLA-B27 genine rastlanmasının ve bazı bağırsak veya idrar yolları iltihabı durumlarının hastalığı tetiklediği düşünülmektedir.
BELİRTİLERİ

  • Hastalarda genellikle ilk yakınma sabah kalktıklarında bel ve kalça bölgelerinde ağrı, tutukluk ve sertlik olmasıdır.

  • Bel ve kalça ağrısına eşlik eden baldırlara vuran rahatsızlık hisside belirtilerdendir.

  • Göğüs kafesinde ve ayağın topuk kısmında oluşan ağrı.

  • Ateş ve gece terlemeleri.

  • Gece uykudan uyandıran sırt ağrıları.

  • Anlamsız kilo kayıpları.

  • Ağrının kimi zaman belin alt tarafında hissedilip, kalçanın ortasına yayılması.

  • Ve bu şikayetlerin 3 aydan uzun sürmesi belirtilerdendir.

Bu hastalık genellikle bel fıtıkları gibi rahatsızlıklarla karıştırılmasından dolayı teşhis gecikebilmektedir. Belirtiler bölümündeki şikayetlerle doktora başvurulup klinik muayene sonucu A.S'den şüpheleniliyorsa, kan tahlilleri istenir. Röntgen, MR, BT ve CRP testi tetkikleri yapılır. Ve HLA-B27 geninin varlığının incelenmesi istenir.

Teşhis konulan hastanın tedavisine ilaç tedavisi ve fizik tedavi olarak başlamaktayız. Tedavinin; fizik tedavi bölümünde hasta fizyoterapist tarafından hazırlanan egzersiz programı ile hayat boyu devam eden bir tedavi sürecine girer. Aerobik egzersizler, solunum, esneklik ve kuvvetlendirme egzersizleri olmazsa olmazlardır. A.S hastalarına bel korsesi önerilmemektedir!Sigara ve alkol alımı önerilmemektedir!Futbol-basketbol-güreş-voleybol sporları önerilmemektedir.Ağır taşıma ve uzun süre ayakta kalma önerilmemektedir.Düz ve sert bir yatakta oldukça ince bir yastık kullanması,sırtüstü ve yüz üstü şekilde yüzmesi tavsiye edilmektedir.
 
Sevgili okuyucularım, bu haftaki köşe yazımı da burada sonlandırırken sizlere egzersiz programınızı kesinlikle bir fizyoterapistten almanızı tekrar hatırlatmak istiyorum. Keyifli bir hafta sonu ve sağlıklı günler diliyorum.