Türkiye’de sivil toplum kuruluşları içerisinde sayıca en yüksek olanı derneklerdir. Faaliyetlerine göre derneklerin çalışma alanları incelendiğinde mesleki ve dayanışma dernekleri, spor ve sporla ilgili dernekler, ve dini hizmetlerin geliştirilmesi için faaliyet gösteren dernekler ilk üç sırayı almaktadır.

Derneklerin faaliyet türleri ve sayıları toplumsal gelişmişlik göstergesidir. Finike Amatör Denizciler Yelken ve Su Sporları Kulübü Derneği’de ilçemizin gelişmişlik düzeyini ortaya koymak için başarılı adımlar atan  güzel bir örnektir.

Finike, su sporları için iklim ve coğrafi avantajlara sahip, 28 kilometre sahil kıyı şeridi olan, aynı zamanda ilçe sınırları içinden geçen ve denizle buluşan irili ufaklı çayları barındıran çok özel bir konuma sahiptir. Maalesef uzun yıllar su sporlarına karşı ilgisizlikten dolayı böyle bir potansiyele sahip olmasına rağmen Finike’de su sporları ile ilgili hiç çalışma yapılmamış ta ki 2020 senesine kadar. İşte tamda burada Finike Amatör Denizciler Yelken ve Su Sporları Kulübü Derneği, Finike halkına deniz bilincini aşılamak, başta deniz ve tatlı su kanosu, kürek, rüzgâr sörfü, kürekli sörf ve yelken sporları olmak üzere çeşitli su sporları dallarını gençlerimize tanıştırmak, ilçemizi Türkiye’de ve yurt dışında ki organizasyonlarda başarı ile  temsil etmek amacıyla 2020 senesinde kurulmuştur.

Finike De Yelken

Derneğin her şeyden önce temel kurulma amacı dezavantajlı çocuk ve gençleri su sporları aracılığıyla rehabilete etmek ve topluma kazandırmak olmuştur. Burada aynı zamanda sosyal bir sorumluluğu da üslenmiş olmaktadır. Ayrıca derneğin diğer temel amaçları içerisinde yapmış olduğu faaliyetlerle ilçemizde su sporları alanında da bir kültürün oluşması hedeflenmektedir. Aynı zamanda yapılan fiziki yatırımlarla tesisleşerek ve profesyonel tanıtımlar yapılarak ilçe turizmine ve ekonomisine de katkı sağlaması planlamalar içerisindedir.

Sonuçta, dernek aracılığıyla Finike’de su sporları kültürü oluşturulacak ve böylece halkın su sporlarına olan ilgisi artacaktır. Gelecekte bu su sporlarına gönül vermiş gençlerin yetiştirilip milli takımlarda başta Finike olmak üzere, ülkemizi başarı ile temsil etmesi biz Finikeliler için bir onur kaynağı olacaktır.

Finike Amatör Denizciler Yelken ve Su Sporları Kulübü Derneği çalışmalarına devam etmesine rağmen tabi ki bazı eksiklikler ve zorluklarla karşılaşmaktadır. Derneğin amaçlarını ve mevcut projelerini daha ileri seviyelere taşıyabilmesi, çalışmaları ile daha çok insana dokunabilmesi, ve sesini yerel ve uluslar arası su sporları camiasında  daha yüksek duyurabilmesi için başta bölge halkı olmak üzere, yerel yönetimler ve kaymakamlığın Finike Amatör Denizciler Yelken ve Su Sporları Kulübü Derneği’ne gerekli desteği sağlamaları, Finike ve Batı Antalya bölgesi adına önemli bir kazanım olacaktır.