2000 Yılında çok zor şartlarda başlayan Tarım ve Seracılık Şenliklerinin bu yıl 20. ncisini gerçekleştirdik. Şu anda resmi olarak Kumluca Tarım ve Seracılık Festivali diye geçiyor. Ama ben yine şenlik diye yazıyorum. Festival Fransızca bir kelimedir. Dilimizdeki anlamı ise şenliktir. Ben onun için Şenlik diye devam edeceğim. Bu Kumlucalı’nın yıllık Tarım ve seracılık şenliğidir.

Bu yıl yapılır mı, Yapılmaz mı ? sorularıyla başladı şenlik. Gerekçesi de 19 yıldır bu şenliği yapan Belediye Başkanının değişmiş olması, yeni seçilen Belediye Başkanının önünde de çok kısa bir süre bulunması idi.

Ama yapıldı hem de eksiksiz yapıldı. Çünkü bu şenlik Kurumsallaşmış bir şenlikti. Kumlucalı’nın şenliği idi onun içinde bu başarıldı.

Ben bu başarıda emeği olan, yeni seçilmiş olmasına rağmen tereddüt etmeden bu işe soyunan Kumluca’nın yeni Belediye Başkanı Mustafa KÖLEOĞLU ve bilhassa Kumluca Belediyesi personeline, çok teşekkür ediyorum. Tabii Katkıda bulunan Kumlucalılar ile 41 Mahalle Muhtar ve Halkına ayrıca teşekkür ediyorum.

Ayrıca başlangıç olan 2000 yılından buyana 19 yıldır bu şenliklerin oluşmasında ( kıyıdan köşeden de olsa emeği olan birisi olarak) şimdiye kadar başta eski dönem Belediye Başkanı Hüsamettin ÇETİNKAYA olmak üzere emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum.

Tabii şenliklerimiz sonucunda yapılan Türkiye’nin 4 ncü büyük yağlı pehlivan güreşleri de çok harikaydı. Allah tarafından gelen bir afetle yerle bir olan stad 15 gün gibi kısa bir sürede onarılmış ve güreşlerimizde yapılmıştır. Güreşlerde en hoşuma giden nokta “ÜNLÜ” kelimesinin kullanılmaması idi. Her gelen misafire Ünlü ibaresi kullanan anons cazgırı herhalde bu yıl değişti.

Tabii Şenliklerimizin en görkemlisi Çarşamba günü yapılan Yörük göçü yürüyüşümüzdür. Bu yürüyüş yaklaşık 2000-2500 den fazla insanın zamanından ve kesesinden harcama yaparak katıldığı Türkiye’nin en büyük Halk yürüyüşüdür.

Şenliğin ilk yıllarında kısa bir kortej yapardık. Daha sonraki yıllarda bilhassa Cahit Karataş’ın ısrarı ile bu Yörük Göçü yürüyüşüne dönüştü ve rağbette gördü. İlk yıllarda hazırlık çalışmalarına hep çağrıldım. Karınca kaderince fikirlerimi sundum. Birkaç yıldır çağrılmıyorum. Bundan da keyif alıyorum. Artık Kumluca bu etkinliği belli kişilere bağlı olarak yapmıyor. Birileri olmasa da etkinlik yapılabiliyor. İşte onun için keyif alıyorum.

Bu Yürüyüşlerin tamamına Kumluca Kültür Turizm Tanıtma ve Dayanışma Derneği, Karacaören köyü, Kumluca Mehter Takımı olarak katıldım.

Geçen yılki Yörük göçü öncesi ilçemizde bir ilk olan Yörük Türkmen Derneği kuruldu. Bu derneğimiz yörük göçü sıralamasında yeri olmamasına rağmen ben en önde yürürüm diye Belediye görevlileri ile tartıştı ve en önde yürüdü.

Bu yılki Yörük Göçü etkinliğinin düzenlemesini ise 41 mahalle muhtarımız yaptı. Belediye öncülüğünde toplanan Muhtarlarımız yürüyüşte sıralamanın nasıl yapılacağı konusunu konuşurlar ve yeni bir kura çekilmesine karar verirler. Kurada orada çekilir bu suretle sıralama belirlenir. Yürüyüşün düzenli bir şekilde yapılması için her mahallemize bir belediye görevlisi verilir. Ayrıca Belediye görevlileri tüm yürüyüş içinde vardır.

Çekilen kura sonucu sıralama yapılır. Kumluca Yörük Türkmen Derneği 37.nci sıradadır. Ama Dernek başkanı kızımız biz en önde yürürüz diyerek görevli personelle tartışmaya girer. Görevlinin işi eline verilen listeye göre sıralamayı yapmak ve kargaşayı önlemektir. Bu sıralamayı kim yapmıştır? 41 mahalle muhtarı yapmıştır. O görevli her önüne geleni istediği yere koyarsa onun orada beklemesinin hiçbir anlamı yoktur.

Belediye görevlisi ile yapılan bu sözlü tartışmayı Dernek Başkanımız 1 mayıs günü olaydan bir hafta sonra facebook hesabında “KAMUOYUNA DUYURU/. KUMLUCA BELEDİYESİ’NDEN YÖRÜKLERE BÜYÜK AYIP” başlığı altında bir yazı ile duyurdu.

1- Kumluca Belediyesi hepimizin belediyesi. Bir Belediye personelinin sözleri ile Belediye suçlanamaz. Kaldı ki personel kendine verilen görevi yapmaktadır.

2- Yörüklere yapılan bir ayıp yoktur. Ayıp varsa Kumluca yörüklerinin temsilcisi olan (70 bin kişinin) Muhtarlarımızın oy birliği ile aldığı karara uymamakla vardır.

3- Bu yürüyüş Kumluca Halkının yaptığı bir yürüyüştür. Yürüyüşün kurallarını da Kumluca Belediyesi ile 41 Mahalle muhtarı belirlemiştir. 22 yıllık bir dernekçi olarak hiçbir yerde Derneklerin en önde yürüyeceğine dair bir mevzuat görmedim.

4- Yukarıda belirttiğim gibi bu etkinliklerin hep içinde oldum. Tabii bu arada Belediye personeli ile tartışmalarımız oldu, bu tartışmalar yapılan işin daha düzenli yapılması için yapılan tartışmalardı onun içinde orada kaldı. Olayın olduğu yerden dışarı çıkmadı.

HİÇKİMSE VE HİÇ BİR KURULUŞ KUMLUCA HALKININ VE KUMLUCA HALKININ SEŞTİĞİ 41 MUHTAR’IN ÜSTÜNDE DEĞİLDİR . SOSYAL MEDYADA YAYGARA KOPARIP KUMLUCAYI DIŞARIDA KÖTÜLEME HAKKI KİMSEDE OLMAMALI, SONUNLARIMIZI BİZ BİZE ÇÖZMELİYİZ DİYE DÜŞÜNÜYOR.

Ramazan Ayının Hayırlara vesile olması dileklerimle Ramazan’ınızı kutluyor,

Hoşça kalın dostça kalın diyorum.…