2005 yılı haziran ayı sonlarıydı. Dere köylüsü Antalya da Halı Yıkama tesisleri bulunan Azem Kökez telefonla aradı. “Biz Arkadaşlarla konuştuk Dere köyünde bir etkinlik yapmak istiyoruz. Şu anda Mevlit okutup Yemek vereceğiz. Bunun haricinde neler yapabiliriz. Bir Sanatçı getirelim desek kim olabilir.” Şeklinde sorular sordu.

Bizde o zamanlar Karacaören Köyünde Kültür ve Doğa Şenliği adı altında bir şenlik hazırlığı içindeydik. Bizimkisi Temmuz ayının 2 nci haftası olacaktı. Onlarda 3 ncü Pazar günü yapacakları.

Benim kendilerine tavsiyem şu oldu;
Dışarıdan sanatçı falan getirmeye gerek yok. Büyükalan köyünde Müzisyen arkadaşlar var onları getirin köylü kendi çalsın kendi oynasın. Köylünüzün bir çoğu Antalya da yaşıyor. Belki kardeş kardeşi yılda bir kere göremiyor. Dedim.
Bu tavsiye ile benimde şenliğin başlangıcında bir katkım oldu.
İlk Şenliğe katılma fırsatım olmadı. Hayırlı bir iş için Şehir dışındaydım. Ama ondan sonraki şenliklere hep katıldım. Yani 2012 yılına kadar. Maya tutmuştu. İnsanlar cidden orayı bir buluşma yeri olarak görüyor ve dere şenliklerini özlemle bekliyordu. Bende orada bulunan akrabalarımla hasret gideriyordum. Cumartesi akşamları köylüler kendi hazırladıkları oyunlarla eğleniyorlar, Pazar gündüz ise yine yerel eğlenceler bazen de çevreden gelen mahalli sanatçılar ile coşuyorlardı. 
Bu şenliğin en büyük yükünü Muhtarlığın yanında Beydağı Dere Köyü Derneği çekmekteydi. Buda dere köyünün bir dayanışması idi.

2011 yılında 7 ncisi yapıldı. O şenliklerde unutamıyacağım anılarım vardı.

Binici anım; O zamanlar bir kitap çalışması na başlamıştım. Onun içinde bulduğum herkesle sohbetliyordum. Genç bir Avukat buldum. Dere köyünde ilk Okulu, Hasyurtta Orta Okulu Finike de Liseyi okumuş. Bu Avukatımız Şenlik ağalığı için aday oldu. Ağalık İhalesini de ben yapmıştım. İhaleyi Genç avukatımız kazandı. O sırada ilan etmeden Kumluca Belediye Başkanı Hüsamettin Çetinkaya’yı Davet ettim ama Başkan olarak değil Matematik Öğretmeni ve Okul Müdürü olarak. Oda ne olduğunu anlamadı ama geldi.

Bu sırada olayı anlatması için mikrofonu genç avukatımız Selehattin Kulpar’a verdim. Oda Liseye Başlama ve orada okuma hikayesini anlattı. O zaman Finike Lisesi Müdürü olan Hüsamettin Çetinkaya hatırladı ve çok duygusal bir olay yaşanmıştı.

İkinci anım; Yine Yardım toplamada mikrofon bendeydi. Tam Milletvekillerine geldiğimde yeni milletvekili olan Hüseyin Samaniye Çömez Milletvekili diye hitap ettim. sonra da üzüldüm tekrar dönünce kendisinden özür dilemek istedim ama o kabul etmedi.”Ben rahatsız olmadım bilakis bu tabir hoşuma gitti. Sadık Badak vekilim ikinci dönemine gidiyor ben ise bir aylık vekilim onun için Çömez tabiri hoşuma gitti.” Dedi.

2012 yılında Temmuz’un 3 ncü haftası Ramazan ayı başlangıcına denk geldiği için şenliklere ara verildi. 2016 yılında yine yapılmadı ve 2018 yılında Derneğin çabaları sonucu Şenliğin devam etmesine karar verildi ve 8 nci Dere köyü Şenlikleri olarak tekrar başladı.

2018 Dere köyü Şenliklerinde yine katılımcı bolluğu vardı. İnsanlar Dere şenliklerini özlemişti adeta. Siyasi misafirlerden birisi olarak konuşan CHP Antalya milletvekili Deniz Baykal Dere şenliklerinin özelliğini şu sözlerle özetlemişti.

“Dere köylülerin buluşması için şöhretli bir ses sanatçısına bir artiste ihtiyaç yoktur, Dere köylüleri kendi imkanlarıyla da eğlenebir, Dereköy dayanışmasının çok güçlü olduğunu görüyorum, bundan sevinç duyuyorum. Bir memleketin gücü şu anda burada ortaya çıkan bu canlı, diri, beraberliğin, bütünleşmemin muhteşem Türkiye coğrafyasında her köşesinde aynı şekilde olduğunu bilmek, ülkemizin güçlülüğünü ve büyüklüğünü ortaya koyuyor. Bütün tarihimiz boyunca dimdik ayakta kalmış olmamızın altında yatan temel gerçek de budur. Onun içindir ki Mustafa Kemal Atatürk “Gidin bakın Torasların arkasında bir Yörük çadırı varsa ve o Yörük çadırında duman tütüyorsa bu milletin bağımsızlığını kimse elinden alamaz demiştir"

Deniz Baykal burada Dere köyü Şenliklerinin başlama felsefesini çok iyi biliyor gibi anlatmıştır. Bu konuşmasından 3 ay sonrada rahatsızlanmıştır. Kendisine acil şifalar diliyorum.
2018 de 9 ncusu yapılan şenliklerin bu yıl 10 ncusu yapıldı. Yıllardır gitmediğim Dere köyüne bu yıl gitme kararı aldım ve gittim. Çokta üzüldüm. Neden üzüldüm?

O şenliklerin ana felsefesi olan dayanışma yerini ikiliğe bırakmış. Yıllardır bu şenliklerin kahrını çeken dernek burada yok. Sorduğumda Muhtarlık seçimlerinden dolayı böyle olduğu söylendi. Bu duruma üzülmemek elde değildi.
Şenlik alanında oluşturulan protokol masasına gelen Siyasi misafirler öncelikle otururdu. Bu sefer erken gelen ve bir siyasi kimliği olmayan bir gurup bu masayı işgal etti ve organize komitesinden kimse müdahele etmedi. Milletvekilleri ve belediye başkanı kıyıda ancak bir yer bulurken Antalyadan gelen bazı misafirler ikinci sıraya oturdular.

Sunuculuk yapan kardeşimiz gelenleri sunarken çok hatalara düştü.

ESKİSİ GİBİ BİRLEŞMİŞ VE DAYANIŞMIŞ DERE KÖYLÜLERİ GÖRMEK DİLEĞİ İLE HOŞCA KALIN DOSTÇA KALIN……………