"DOST KÖTÜ GÜNDE BESLENME YAŞLILIKTA BELLİ OLUR"

Herkes yaşlılığını düşünüp nasıl görüneceğini merak ediyorken ben de bu haftaki yazımda sizlere testi kırılmadan önce nasıl önlem alınmalı, yaşlılıkta beslenmede nelere dikkat edilmeli, hangi besinler tüketilmeli.. gibi konulardan bahsetmek istedim.

Yaşlılığı kronolojik olarak 3 döneme ayırabiliriz:
65-74 : genç-yaşlı
75-84 : orta yaşlı
85 ve üzeri : ileri yaşlı

Bu ayrım her ne kadar bir sınıflama yaratmış olsa da yaşamı boyunca sağlıklı ve dengeli beslenen, yaşam şekline dikkat eden bireyler bulundukları yaştan biyolojik olarak daha genç kalırlar.

Sevgili okuyucularım, yaşlılıkta beslenme kötü ve dengesiz olduğu zaman ciddi bir sağlık sorunudur. Bu ciddi sağlık sorununun belirtilerini öğrenmeli, önüne geçilmelidir. Yaşlılıkta başlıca sağlık sorunları;

• Kas miktarınızda azalma meydana gelir.
• Yaralanma ve kırık gibi sağlık problemleri protein ihtiyacını arttırır. Yaşla birlikte azalan bağışıklık sistemi fonksiyonları azalmaya başlar. 
• Yaşlanmayla birlikte kemiklerde kalsiyum azalır. Kemik içeriği kayıplarını en aza indirmek için beslenmede süt, yoğurt ve peynir gibi protein kaynakları her gün tüketilmelidir. 
• Organların işlevlerindeki bozukluklar sonucu karşılaşılan bir diğer sorun da tat duyusundaki azalmadır. Bu durum besin tüketiminden zevk almamaya iştahın azalmasına ve yetersiz beslenmeye neden olmaktadır.

Beslenme kişiye özeldir. Bu nedenler yaşlılıkta beslenmede de kişinin cinsiyetine, rahatsızlıklarına, aktivite durumu ve kullandığı ilaçlara göre beslenme planı oluşturulmalıdır.

Yaşlılık döneminde beslenmede yapılması gerekenler;
1. Öğün sayısı arttırılarak, her öğünde yenen miktar azaltılabilir. Böylece, sindirim güçlükleri önlenir.

2. Böbreklerin yükü hafifletilmesi için, su miktarı arttırılıp tuz miktarı azaltılmalıdır. Günde en az 8-10 bardak su içimi sağlanmalıdır.

3. Kişinin ekonomik durumuna göre her öğünde besin çeşitliliği sağlanmalıdır. 4 besin grubu (et, süt, ekmek, sebze-meyve) öğünlerde olmalıdır.

4. Zayıflayan kas kütlesi için beslenme planında protein ihtiyacını karşılayan et, tavuk, balık, peynir, süt ürünleri tüketilmelidir. Böbrek rahatsızlığı olan kişiler bu genellemeye girmemektedir.

5. Sindirimi güçlendirici pişirme yöntemi olan kızartmalardan kaçınılmalıdır. Çiğneme güçlüğü olanlarda, yemekler sulu ve yumuşak şekilde hazırlanmalıdır. Beslenmede yeteri kadar posa bulundurularak kabızlık önlenir.

6. Şeker tüketimi azaltılmalıdır. Ayrıca ağır, şerbetli tatlılar (baklava, kadayıf gibi) ve hamur işleri yaşlıların beslenmesinde yer almamalıdır. Muhallebi, sütlaç gibi hafif, sütlü tatlılar yaşlılar için daha uygundur.

7. Kalp-damar hastalıkları, kolesterol, hipertansiyon için omega 3 yağ asitleri yeteri kadar beslenmeye alınmalıdır. Bunun için haftada 2-3 kez balık tüketilmelidir.

8. Kişinin durumuna göre düzenli bir şekilde fiziksel aktivite yapılması sağlanmalıdır.

Yaşlanmak kötü mü ? elbette değil. Evrendeki her şey yaşlanıyor, insan da öyle. Faceapp uygulamasıyla hepimiz yaşlandık, yaşlılığımıza güldük, eğlendik. Dilerim yaşlandıkça gönlünüz her daim genç kalsın.

Sağlıklı günler dilerim.