Sevgili okuyucularım, bu hafta sizlere yeni doğan sağlıklı bir bebeğin, bebeklikten çocukluğa geçiş aşamasında izlemiş olduğu gelişimsel evrelerden bahsetmek istiyorum. Bebeğin fiziksel olarak hareketlilik kazanmasıyla, kaydettiği gelişmeleri ince motor ve kaba motor olmak üzere iki gruba ayırarak, motor gelişim basamakları adı altında incelemekteyiz. Bebekte gelişme sırasında her bir hareket ondan sonra gelecek hareket için zemin hazırlamaktadır. Ben sizlere bizi ilgilendiren fiziksel gelişim basamaklarından bahsetmek istiyorum. Aylara göre gelişim basamaklarından bahsetmeden önce bir noktaya daha dikkat çekmek istiyorum. Bu gelişim basamaklarını genel hatlarıyla ele alsakta; gelişim sırasında çevre koşulları, beslenme şekilleri ve genetik faktörlerin ciddi farklılıklar yaratacağına, her çocuğun farklı bir ortamda büyümesinden dolayı zaman zaman bu basamakların değişiklik gösterebileceğini de vurgulamak istiyorum. Kaba motor becerisi, çocuğun gelişiminde büyük kas gruplarının devreye girmesi ile ortaya çıkan hareket kazanımlarıdır.

İLK 6 AY BEBEK KABA MOTOR GELİŞİM BASAMAKLARI ŞU ŞEKİLDE;

1.AY: Yeni doğan bebeğin ilk ayında refleksel cevaplar hakimdir. Bebek düz bir zemine yüz üstü pozisyonda yatırılınca; başını hafifçe kaldırabilir. Sırt üstü pozisyonda başını vücudunun orta hattında tutabilir. Eller yumruk şeklindedir.

2.AY: Bebeğiniz yüz üstü pozisyondayken başını tutma süresini arttırmaya başlar. Sırt üstü pozisyondayken ellerini yavaş yavaş orta hatta getirmeye başlar. Yumruklarını hafif bir şekilde açma görülür. Sırt üstü pozisyonda ayaklarını havaya kaldırmaya, dizlerini karnına doğru çekmeye başlar.

3.AY: Bebeğiniz yüz üstü pozisyondayken artık başını yerden dik bir şekilde kaldırıp uzun süre tutabilmektedir. Ellerinden tutulup oturma pozisyonuna doğru kaldırınca kafasını dik tutmaya başlar. Ellerini inceler, tanımaya çalışır. Elleri ve ayaklarıyla oynar. Nesnelere uzanmaya başlar.

4.AY: Bebeğiniz yüz üstü pozisyonda artık kollarına ağırlık vererek gövdesini yerden kaldırmaya başlar ve bu şekilde etrafa bakabilir. Desteklenerek yavaş yavaş oturmaya başlar. Örneğin kucağa alınıp destek olarak oturtulunca, başını dik tutmakta oldukça başarılıdır. Ellerini ve elini verilen nesneleri ağzına götürmeye başlar.

5.AY: Bebeğiniz artık; sırt üstünden -yüz üstüne, yüz üstünde- sırt üstüne dönmeler yapmaya başlar. Yuvarlanabilir. Kollarından destekle gövdesini kaldırabilir. El bileği hareketliliği artmıştır, istediği nesneye uzanabilmektedir. Nesneleri bir elinden,diğerine rahatlıkla geçirebilir.İki eliyle  birlikte biberonunu da artık kavrayabilir.

6.AY: Bebeğinizin artık destekli oturmada baş ve gövde kontrolü gayet başarılıdır. Elinde bir nesne varken bir nesne varken bir nesne daha alabilmektedir. Vücudunu ileri geri hareket ettirmeler, sürünmeler başlar. Vücudunu çok rahat kullanarak farklı yönlere hareket edebilir. Koltuk altlarından tutulunca başarısız da olsa ayaklarının üzerine basmaya çalışır.

Sevgili okuyucularım, bu haftaki yazımızın sonuna geldik. Bir sonraki yazımızda bebek motor gelişim basamaklarını anlatmaya devam ederek birlikte olacağız, herkese sağlıklı ve mutlu haftalar diliyorum.